Süs erikleri gülgiller (Rosaceae) familyasındandır. Doğal olarak yayılış gösterdiği yerler Avrupa ve Orta Asya’dır. Ülkemizde de bir çok yerde görmek, yaygın olarak yetiştirildiğinden dolayı mümkündür. Diğer erik türlerinden fiziksel olarak farklı olduğu için kullanıldığı yerlerde dikkat çekmektedir. Fiziksel Özelliklerine baktığımızda dik dallı bir yapısı olup, yuvarlak formludur. Orta Boylu bir ağaçtır. 15 metre boylanabilir ancak 3-4 metre veya 10 metreye kadar da boylanabilirler. Ayrıca 1 metre gövde çapına ulaşabilmekte olup, 3-4 metreye de geliştiği durumlar vardır. Gövde kabuğu düzgün dokuda olup siyah- kahverengi tonlardadır.
Yaprak özelliklerine gelecek olursak genellikle mızraksı, lopsuz ve yaprak kenarları dişli şekildedir. Yaprakları yaz başından itibaren açıp, rengi koyu kırmızıdır. Yaprak dokusu tüylüdür. Soğuk kış aylarına dayanıklıdır. Bu ayları sadece yaprağını dökerek geçirir. Çiçek Özelliklerinden bahsetmek gerekirse, mart nisan aylarından yapraklanmadan önce çiçek açar. Çiçekleri yarı katmerli şekilde olup kırmızı pembe renktedir. Çiçekleri gruplar halinde veya tek şekilde bulunabilir. Çiçek yapısı ise çanak ve taç yaprak beyaz renkte orta kısma gelindikçe pembemsi renk almaktadır. Meyve özellikleri hakkında ise, yaprak rengine yakın bir renkten tıpkı normal erik gibi meyveler vermektedir, meyveleri yenilebilir, diğer erik türlerine göre meyvelerinin çekirdeği büyüktür ve ekşidir, meyvesini de diğer erik türleri gibi Mart-Nisan ayında vermektedir diyebiliriz.
Bol ışıklı ve su olan ortamları sever buralarda rahatlıkla gelişip büyür. Ancak kuru ve humuslu topraklara da toleranslıdır, buralarda da rahatla gelişimini sağlamaktadır. Işıklı ve yarı gölge koşullarına da sever, soğuk hava koşullarına dayanıklıdır ancak ılıman iklim bitkisi olduğundan donları -20 dereceye kadar tolere edebilmektedir. Bitki hafif derin, iyi drene edilmiş topraklardan hoşlanır ancak nemli, verimli, az killi topraklarda da gelişimini rahatça ve güzel bir şekilde tamamlayabilmektedir. Bitkinin gelişiminde düzenli periyotlar tutturmak istersek eğer, düzenli su faktörü oldukça etkilidir. Bitki düzenli sulandığında gelişimini rahatlıkla sürdürebilir.
Süs eriği üretiminde tohum üretimi, çelikle üretim, aşı ile üretim yapılmaktadır. Hastalık ve zararlarına baktığımızda ise Yaprak biti, kırmızı örümcek, yeşil kurt ve kın kanatlılar en çok görülen zararlılardır. Kara leke ise en fazla görülen hastalıktır. Özelliklerine genel anlamda bakacak olursak yaprak renginden dolayı oldukça dikkat çekici bir bitkidir. Park bahçe veya konut bahçelerinde sıkça dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Soliter veya grup şeklinde kullanılması durumunda da hoş görüntüsü vardır.
Comments