top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

PEYZAJ BİTKİLERİ- OVA AKÇAAĞACI

Güncelleme tarihi: 24 Ağu 2023

Aceraceae familyasına ait bitki türüdür. Latince adı "Acer Campestre" dir. Hızlı bir gelişim göstermektedir. Ancak akçaağaçlara baktığımızda, akçaağaçlar arasında en yavaş gelişimi gösteren türdür. Ortalama 7-15 metre boy yapabilmekte olup, bazı durumlarda ise 15 metreye kadar boy yapabildiği görülmektedir. Ortalama taç genişliği 6 metreye kadar ulaşabilmektedir. Yaprak durumu 5-8 santimetre boyunda, uzun saplıdırlar. 3-5 küt loplu olup, dip tarafları yürek şeklindedirler. Yaprak dokusuna bakacak olursak, üst kısmı mat koyu yeşil renkte ve dokuda olup, alt yüzü ise soluk yeşil renkte ve ince tüylü yapraklıdır. İnce tüylü yaprakları sonbaharda sararmaktadırlar. Eğer yaprak sapı koparılsa lateksli sıvı akmaktadır. Yaprak döken bir yapıya sahiptir.


Yaprak tipi basit yapraklıdırlar. Karşılıklı yani opposit diziliş göstermektedirler. Yaprak kenarları lopludur. Gövde kabuğu ise kalın koyu gri bir renge sahip ve düzensiz şekilde çataklı bir dokusu mevcuttur. Gövdesi ve dalları mantarlıdır. Sık dallanma söz konusudur. Dalları genellikle incedir. Tomurcukları parlak ve kırmızımsı-kahverengi renktedirler. Sürgünleri karşılıklı olarak dizilmiştir.


Ankara Ova Akçaağacı
Ova Akçaağacı

Çiçek durumunda ise erkek ve dişi çiçekleri açık yeşil bir renge sahiptirler. Dik şekilde kurullar oluştururlar ve yaprakları birlikte ortaya çıkmaktadırlar. Kurulların üst çiçekleri erkek, alt çiçekleri ise dişidir. Dişiler, erkek çiçeklerden daha sonra gelişmektedirler. Seyrek şekilde dizinim gösteren çiçekleri bileşik şekilde olup dik durumludurlar. Çiçeklenme zamanı bahar mevsimi, mayıs ayıdır. Birkaç ay çiçekli şekilde kalırlar. Genel olarak budamaya gerek durmazlar. Ancak kurumuş, kırılmış, şekli bozulmuş ya da varsa eğer hastalanmış dalların kesilip çıkartılması yeterli olacaktır. Yaraları kanayan bir ağaç olduğundan yalnızca kış mevsiminde kuvvetli şekilde budanabilmesi olağandır.


Ekim ayında meyveleri olgunlaşmaya başlarlar. Bunlar çift kanatlı tohumları mevcuttur. Meyve kanatları 2-3 cm uzun saman sarısı rengindedir. İki kanatlı meyvenin perikarpları arasındaki açı 180 derecedir. Tohum kanatları sarımsı açık kahverengi renktedirler. 2-3 cm boyunda olup 180 derece açılıdırlar. Tohum yapısı basık elipsoit iç yüzleri ise çıplaktır. Dış yüzü kırmızımtırak esmer bir renge sahiptir. Tohumlar Eylül- Ekim aylarında olgunlaşırlar. Ekim- kasım ayında ise toplama zamanıdır. Tohumları dökülmesi beklenmeden toplanır. Döküldükten sonra ağaçta kalan tohumları en sağlıklı olanıdır. Kuvvetli şekilde kalp kök sistemi geliştirmektedir. Saçak kök durumu gözlenmektedir. Yuvarlak taçlıdırlar. Tepe çapları genellikle 6-7 metredirler.


Donlara dayanıklıdırlar. -29 dereceye kadar donlara dayanıklıdır. Sıcak sever ancak soğuk iklim koşullarına da dayanıklıdırlar. Işık sever. Humusça fakir kumlu, ağır balçıklı, asidik topraklarda ve tuzlu topraklarda gelişimini oldukça iyi bir şekilde geliştirebilirler. Nem durumunda ise düşük nemli ya da nemsiz ortamları tercih etmektedir.


Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...

228 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page