top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

PEYZAJ BİTKİLERİ- DİŞBUDAK YAPRAKLI AKÇAAĞAÇ

Güncelleme tarihi: 24 Ağu 2023

Kanada Akçaağacı da denmektedir. Bitkinin 25 e yakın sinonomi bulunmaktadır. Kuzey Amerika, Güney ve Orta Avrupa'da doğal olarak yayılış göstermektedirler. Kışın yapraklarını dökerler. 12- 15m boy yapabilirler. Bazı durumlarda 20 metre boy yaptığı da gözlenmektedir. Görünüm olarak düzensiz bir tepe tacına sahiptirler. Yaşı ilerledikçe koyulaşan açık gri ve pürüzlü bir kabuğu vardır. Genç dalları koyu yeşil renktedir ve pürüzsüzdürler. Bir önceki yıldan kalan sürgünleri açık gri renktedir. Ortalama genişliği 10 metreye kadar ulaşabilir.

Yaprakları 10-25 cm boyundadır. Bazen beyaza yakın çok açık bir yeşil renktedirler. Bazen de yeşil-beyaz alacalı renktedirler. Ancak genellikle sarımtırak yeşil tonlardadırlar. Bileşik yaprak dizinimi söz konudur. Her bir bileşik yaprağında 3-5 yaprakçık bulunmaktadır. Çoğu zaman ise tek sayılarda yaprakçık bulunmaktadır. Yaprakçıkları sivri uçludur, yumurtamsı bir şekle sahip olup kenarları dişlidir. Uçlardaki yaprakları bazen 3 loplu da olabilir. Yaprak dokusuna bakacak olursak üst yüzü çıplak, alt kısmı tüylüdür. Yaprak tipi birleşik yapraklıdır. Yaprak kenarları derin– dişli lopludur. Genç sürgünleri düzgün, koyu yeşil renktedirler. Rengi bazen mavimsi dumanlı da olduğu görülmektedir.


Ankara Akçaağaç
DİŞBUDAK YAPRAKLI AKÇAAĞAÇ

Gövde kabuğu grimsi- bej renkte olup, düzensiz ve çatlaklı bir dokuya sahiptir. Gövde boyu kısadır. Dal formu dağınıktır, yeşil dallı bir yapıya sahiptir. Çiçek durumuna bakacak olursak, erkek çiçekleri çok ince bir yapıya sahiptir. Uzun sapların ucunda turuncu, pembe, kızıl kahverengi renklerde pek çoğu da bir arada her bir sapın ucunda bir tane olmak üzere, salkım halinde aşağı doğru sarkık formda bulunmaktadırlar. Dişi çiçekleri açık yeşil renkte bazen ise pembe renkte bulunmaktadırlar. Yine bir sapın üzerinde birkaç tanesi bir arada aşağı doğru sarkık formda bulunmaktadırlar. Çiçeklenmesi yapraklanma olduktan sonra görülmektedir. Tozlaşmanın hemen ardından meyveye dönüşürler. Çiçeklenme zamanı bahar mevsiminde nisan ayında görülmektedir. Çiçek rengi genelleme yapacak olursak, sarımsı-beyaz yeşil renktedir. Birkaç ay boyunca çiçekli olarak kalabilirler.

Budanması vejetasyonu tamamladıktan sonra yaşlı dalların uzaklaştırılmasından sonra yapılmaktadır. Meyveleri ise kanatlı 3- 4cm boyunda dar açılıdırlar. Kanatları ise genellikle içe doğru kıvrıktır. Kalp kök sistemi geliştirirler. Saçak kök durumu gözlenmektedir. Diğer akçaağaç türlerimden farklı olarak erkek ve dişi çiçekleri ayrı ağaçlarda yer alırlar. Farklı iklimlerde gelişme özelliğine sahiptir. Ancak iklime göre bitki formunda da değişiklikler gözlenmektedir. Kurak ve güneşli alanlarda basık ve yuvarlakça bir forma bürünürken; gölge, ılıman ve yağışlı yerlerde dallar birbirine oldukça açık ve geçirgen bir görünüme sahiptir. Işık sever, yarı gölgeye dayanıklıdır. Odunu tahta eşya, kutu, kasa yapımında kullanılmaktadır.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...

85 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page