top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

PEYZAJ BİTKİLERİ- AMERİKAN SARMAŞIĞI

Güncelleme tarihi: 24 Ağu 2023

Vitaceae ( Asmagiller) familyasına mensup, sarmaşık türüdür. Latince adı "Parthenocissus quinquefolia" dır. Hazan dalı, Virjinya sarmaşığı, Frenk asması da isimleri arasında sayılabilir. Anavatanı Kuzey Amerika ve Asya’dır. Dış mekân bitkisidir. süs bitkisi olarak da bir çok yerde kullanılır. Yaprağı asma yapraklarına benzer, kışın yapraklarını döker, tırmanıcı bir türdür. Kapalı tohumlu, çift çenekli bir bitkidir.

Yaprakları uzun saplı olup, bir sapın ucundan beş yaprak çıkar. Bunların her biri farklı yönlere bakar. Dalları hızlı uzar, yaşı ilerledikçe de dallarında kalınlaşmalar görülmektedir. Sonbahar renklenmesi mevcuttur. Sonbaharda yaprakları kırmızı rengini alırlar. Ancak yaprakları susuz kaldığı zaman kırmızı rengini almaktadır, eğer susuz kalmaz ise yaprakları sararıp dökülecektir. İlkbahardan yaz ayına kadar gelişimi oldukça hızlıdır. Yaprakları 3-5 parçalı olup, saplı donuk yeşil bir rengi vardır. Yaprak şekli eliptik ovaldir.


Ankara Amerikan Sarmaşığı
Amerikan Sarmaşığı

Amerikan sarmaşığı -40C soğuğa kadar dayanıklıdır. Çiçeklenme zamanı Yazın başı haziran ayı gibidir. Çiçeklerinin rengi yeşildir, meyvesi mavimsi siyah renktedir. Güneşli ortamları ve yarı gölge ortamlar da gelişimini rahatlıkla sürdürebilir. Işık ve yarı gölge bitkisidir. Aşırı sıcak ve kuraklıklarda gelişiminde sıkıntılar çıkabilir. Ilıman ve nemli iklimleri sever ama donlara da oldukça dayanıklıdır. Toprak isteğine bakacak olursak, besin maddesi bakımından zengin, iyi drene edilmiş, verimli topraklarda rahatlıkla gelişip büyüyebilir. Yetiştirildikleri ortamların su bakımında kuru olmaması gerekmektedir. Bundan ötürü bitkinin sulaması ihtiyacına yönelik düzenli bir şekilde sulanıp giderilmelidir. Ayrıca iyi gübrelemesi yapılmış ve düzenli, iyi bir şekilde sulanan ortamlarda hızlıca gelişmektedir.

Budamaya oldukça dayanıklıdır. Budanması ilkbahar mevsiminde yapılabilir. Üretimi çelikle ve tohumla yapılabilir. Peyzajda kullanımı duvar, ağaç veya yapıların istenmeyen kısımlarının örtülmesi ayrıca dekoratif amaçlıda örtme işlevinde sıklıkla kullanılabilir. Doğal yayılışına bırakıldığında ağaç tepelerine kadar tırmandığı gözlenebilmektedir. Sonbahar renklenmesinden ötürü de birçok alanda süs, perdeleme, örtme fonksiyonlarında kullanılabilir.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...

137 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page