top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

PEYZAJ BİTKİLERİ- MAVİ LADİN

Güncelleme tarihi: 24 Ağu 2023

Mavi Ladin – (Picea Pungens)

Çamgiller (Pinaceae) çamgiller familyasına ait ladin türüdür. Kuzey Amerika'da doğal yayılış göstermektedir. Alt türleri: P. pungens 'Argentea', P. pungens 'Glauca', P. pungens 'Glauca Globasa', P. pungens 'Glauca nana', P. pungens 'nana' olarak sıralanabilir. 25-30 m ye kadar boylanabilmektedir. 1,5 metreye kadar gövde çapı yapabilmektedir. Herdemyeşildir. Gövde ve dalları ince pulumsu ve grimsi çatlaklı bir dokuyla çevrilidir. Dalları gövdeye çevirecek şekilde dizilimi söz konusudur. Kozalakları aşağı veya yanlara doğru bakmaktadır, formları ise silindir, yumurta şeklinde veya yuvarlak şekildedir. Kozalak renkleri olgunlaşmadan önce yeşil- koyu kırmızı olup olgunlaştıktan sonra kahverengi olmaktadır. Kozalaklarda görülen olgunlaşınca açılma burada söz konusu değildir. Olgunlaşınca açılmadan direk yere düşerler. Çiçekleri bir evcikli olup, dişi çiçekler bir önceki yıla ait sürgünlerin ucunda yer almaktadır. Aynı şekilde erkek çiçekler önceki yıla ait sürgünlerdeki iğne yapraklarının koltuklarında yer alırlar.

Budama gerektirmez, ancak tek bir sürgün etrafında gelişimini tamamlaması istenildiği

İthal Mavi Ladin
Mavi Ladin

zaman ikincil olarak gelişen sürgünlerin kesilip çıkartılması gerekmektedir. Güneşe ve yarı gölgeye dayanıklıdır. Ilıman ve soğuğa da dayanıklıdır. Toprak isteklerine baktığımızda kuru, asidik ve hafif rutubetli topraklarda gelişimi oldukça iyidir. Aynı zamanda iyi drene edilmiş, kumlu balçıklı topraklarda da gelişimini oldukça iyi bir şekilde sürdürmektedir. Nemin az olduğu, güneşli yerde iyi gelişir ancak dona da dayanıklıdır (-40 dereceye kadar). Gençken gelişimi yavaştır ancak 8-10 yaşından sonrası gelişimi oldukça hızlıdır. Bazı durumlarda 50 metreye kadar boy yaptığı gözlenmiştir. Başlarda piramidal olan formu sonraları sütunumsu forma dönmeye başlar. Genç yaşlarda taç özelliği konik, yaşı ilerledikçe taç özelliği silindirik hal almaktadır. Sürgünleri kalın olup renkleri turuncu-kahverengidir, genellikle pürüzsüz olurlar. İğne yapraklıdır. Yaprakları 15-30 mm uzunluğunda kalın olup rengi soluk boz- yeşil veya parlak mavidir. Yaprağının uçları sivridir ve altında tek stoma bandı bulundururlar. Mavi Ladinin iğne yaprakları koparıldığında kötü bir koku vermektedir.

Kozalakları silindirik ince uzun formda olup, 6-11 mm uzunluğundadır. Kozalakları açıkken 4cm genişliğinde kapalıyken 2 cm genişliğindedir. Kozalakları 5-7 ay sonunda olgunlaşır. Rengi ise menekşe rengindedir. Tohumları 3-4 mm uzunluğunda siyah renktedir, tohum kanatları ise 10-13mm uzunluğunda olup donuk kahverengine sahiptir. Sığ ve yayvan kök sisteminde gelişir. Kozalakları gençken yeşilimsi görüntüde olup zamanla saman sarısı rengine dönüşmektedir. Genç sürgünleri kalın ve çıplaktır. Genç tomurcukları ise konik şeklinde olup reçinesizdir. Mavi ladinin yaprakları önce yeşilimsi-mavimsidir, bunlar 2-3 cm uzunluğunda olup 4 köselidir sert ve batıcıdır. Gelişimi devam ettikçe rengi gümüşi – beyaza çalan bir renge dönüşmektedir. Radyal dizilişe sahiptir. Mavi ladin ismini aldığı mavi özelliğini soğuk iklimlerde daha rahat bir şekilde gösterebilmektedir. Tohumları susam tanesi büyüklüğünde olup, açık kahverengi, geniş kanatlıdır.

Formundan ve gösterişli renginden dolayı park ve bahçelerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Büyümesine bakıldığında Mavi ladin fidanları 4-5 yaşına kadar kök gelişimini tamamlayıp,4-5 yaşından sonra boylanmaya başlamaktadırlar. Bu yaşına gelen fidanlarda ilerisi için kayıp görülmemektedir. İğne yapraklı türler arasında ticari değeri en yüksek olanı Mavi ladindir. Görsel açıdan gösterişli bir ağaç olmasından kaynaklı sıkça talep edilmektedir. Mavi ladin Ankara gibi kışları yoğun geçen bölgelerde kar ile görüntüsünün muhteşem olmasından kaynaklı sıklıkla tercih edilmektedir. Mavi ladin fidanlarının fiyatları gelişmişlik düzeylerine göre farklılık göstermektedir. Örneğin 80-120 cm arasında Mavi ladin fiyatı 76 TL iken 2 metre boyundaki Mavi Ladin fiyatı 548 TL şeklinde değişebilmektedir.

135 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page