top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

PEYZAJ BİTKİLERİ- GÖKNAR

Güncelleme tarihi: 24 Ağu 2023

GÖKNAR- (Abies)

Köknar olarak da kullanılmaktadır. Pinaceae (Çamgiller) familyasının "Abies" cinsine mensup bir ağaç türüdür. İğne yapraklıdırlar. 40 metreye kadar boylandığı durumlar görülmektedir. Göknar türü kendine özgü formu gövde kabuğu ve iğne yaprakları özellikle kokusu ile diğer çamgiller arasında rahatlıkla ayırt edilebilmektedir. Yapraklarının alt kısımlarında beyaz çizgiler bulunmaktadır. Kozalakları sonbahar mevsiminde olgunlaştıktan sonra pulları dökülmektedir.

Ankara Göknar
Göknar

Formuna bakacak olursak piramidal veya dar konik şekilde gelişim göstermektedirler. Gövdesi çatallanma göstermez, dalları ise gövdeye çevrel olarak dizilmiş şekildedirler. Bu bakımdan Kozalakları aşağı doğru bakan ladinlerden ayrılırlar. Kök yapısı oldukça kuvvetli olup, kazık kök durumu söz konusudur. Yarı gölgeyi oldukça severler. Nemli topraklarda gelişimlerini rahatça gerçekleştirebilirler ancak nemli, kumlu ve killi topraklarda daha iyi gelişim göstermektedirler. Kireçli toprakları sevmezler.


Nemin korunduğu, yağışın olduğu serin hava koşullarını severler. Anavatanı Kuzey yarımküredir. Kuzey Afrika ve Himalayalar'da birde Türkiye'de doğal olarak yayılış göstermektedirler. Görünümden dolayı sıkça peyzaj çalışmalarında kullanılmaktadırlar.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere esen kalın!

838 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page