Doğal yayılış gösterdiği yerler Karadeniz'in doğusundan Kastamonu ve Zonguldak’ a kadar olan bölgedir. Kapalı tohumlu çift çenekli Buxaceae familyasına ait bir bitkidir. Boy özelliklerine bakacak olursak en kısa 1 metre en uzun 5 metre ve üzeri olduğu durumlar mevcuttur. Şimşir herdemyeşil bir bitkidir. Yaprak dokusu olarak derimsi yapıya sahiptir, yaprak şekli yumurta-dikdörtgen şeklindedir. Yapraklarının alt yüzü parlak sarımsı yeşil renkte olup üst yüzü ise parlak koyu yeşil renge sahiptir. Basit yapraklıdır. Yaprak dizilişi olarak Karşılıklı (Opposit) dizilimi söz konusudur. Yaprak kenarları düzdür.
Gövde yapısına bakacak olursak bitki genç iken düz bir dokuya sahiptir ancak yaşı ilerledikçe pul şeklinde çatlaklar oluştuğu gözlenmektedir. Bitki form bazında oldukça sık dokuludur. Çiçekleri bakımından: küçük erkek ve dişi çiçekleri bir arada yaprak koltuklarında kurullar oluştururlar. Çiçeklenme zamanı ise kış mevsiminde ocak- şubat ayları İlk baharda ise Mart- Nisan-mayıs ayları diyebiliriz. Çiçeğinin rengi beyazımsı-yeşil renktedir. Birkaç ay çiçekli kalabilirler. Meyve oluşumda ise dişi çiçekler döllenerek üç tane boynuzsu çıkıntı bulunur bunlar daha sonra kapsül meyvelere dönüşmektedirler. Her meyvenin içerisinde bir veya iki tane siyah tohum bulunmaktadırlar. Yetişebildiği en düşük rakım 100 metre en yüksek rakım 20000 metredir. Donlara karşı duyarlıdır. Işığı severler ancak yarı gölgeye de oldukça duyarlıdırlar.
Toprak yapısı olarak humuslu topraklarda gelişimlerini oldukça rahat geliştirebilirler. Çelikleme ve tohumla üretimi gerçekleştirilebilir. Bitkinin budanması oldukça kolay olduğu için peyzajda değişik şekiller verilerek kullanılabilir. Renginden dolayı park ve bahçelerde dekoratif amaçlı tercih edilmektedir. Şimşirin çit amaçlı kullanılması da söz konusudur. Ayrıca şimşir kent iklimine ve endüstriyel kirliliğe dayanıklıdır. Park ve bahçelerde soliter veya gruplar halinde sıkça tercih edilmektedir.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere esen kalın!
コメント