Düzensiz Poligon:
Peyzaj tasarım kapsamında doğal formun geliştirilmesinde kullanabileceğimiz alternatiflerden birisi de düzensiz poligon çizgilerdir. Bunların uzunluğu ve yönünün değişimi tesadüfi özelliktir ve onu geometrik açısal desenlerden farklı kılmaktadır. Sağ altta karakteristik bir örneği verilmiştir.
Bu düzensiz ya da tesadüfi tasarımı uygularken birçok farklı çizgi uzunluğu kullanılabilir. Bunlar 100 derece ile 170 derece arasındaki açılar kullanılarak 190 derece ile 260 derece arasındaki dış açılar kullanılarak yapılabilir. Dik açıya 10 dereceden yakın çok fazla açıdan ya da düz çizgilerden ya da çok fazla paralellerden kaçınılmalıdır. Paralellerin ve 90 derecelik açıların tekrar eden kullanımı, daha önce bahsedilen dikdörtgen ve açısal katı geometrik form haline dönüştürecektir. Yapısallarda dar açının tasarıma eklenmesinden kaçınılmalıdır. Diğer açısal temalarda olduğu gibi dar açılar, yapımı zor yapıların ortaya çıkmasına, kırılabilir döşemelerin oluşmasına, kullanışsız dar mekanların ortaya çıkmasına ve bakımı zor, sulaması zor peyzajların oluşmasına neden olabilir.
Organik Kenar
Tam tesadüfi ifadede yönünün değişimine izin verilen basit bir çizgi, daha önceki şekillerin (elips, spiral, meander gibi) herhangi birine uygulanması mümkün görülmeyen çok düzensiz bir şekil üretir. Bunun "organik" özelliği en iyi doğadaki örneklerde bulunur.
Kümelenme ve Parçalanma:
İlginç bir ikilik doğal formu daha ileri karakterize etmektedir. Bu baştan birlik gibi davranma hali sonra parçalanmaktır. Bir yandan elementler kümelenmiş ya da birlikte çizilmiştir. Tıpkı mıknatıslanmış gibi düzensiz gruplanmıştır, diğer yandan elementler dağılarak ya da parçalanarak düzensiz yerleşim segmentlerine ayrılmıştır. Peyzaj mimarları kümelenme ve parçalanmayı, bitkisel tasarımda aynı bitkinin informal kümelerini yaratmak için veya bitki gruplarının kümelenmelerinin birbiriyle sarılma ve sarmalanmalarında kullanılmaktadır.
Başarılı doğal kümelerin anahtarı, bütünü birleştirmenin limitinde tesadüfilik ve düzensizliği uygulamaktır. Kümelenme ve parçalanmanın her ikisi de yer düzleminde sert peyzajdan bitkisel döşeme (çim) yüzeyine geçişte tasarımcılara yardımcı olabilir. Aynı zamanda bir bitki kütlesinden diğerine harmanlama hissi oluşturmakta yardımcı olabilir. Her iki durumda da kümelenme diğer gevşek ara yüzde parçalanma ve dağılma olmalıdır.
Fraktal Geometri:
Doğal dünya çok sayıda matematiksel ve geometriksel düzen sergilemektedir. Altıgen bal peteği gözleri, papatyanın radyal simetrisi ya da DNA sarmalının katı spiral düzeni ele alınmalıdır. Bunların hepsi geleneksel Öklid geometrisi kurallarına uymaktadır. Yine de doğada Öklid geometrisine uymayan birçok desen vardır. Çatallanmış, bulutlu, kümeli, dağınık, sık, gevşek, dalgalı kelimelerinin anımsattığı formlar hayal edilmelidir. Büyük ihtimalle akla amorf biçimler, birçok düzensizlikle ve içinde bulunan kaosla gelmektedir. Burada fraktal geometri görecenin yeni bir dalı vardır ki bu görünüşte kaotik doğal oluşan desenlere düzen vermeyi amaçlamaktadır.
Comments