top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

PEYZAJ BAKIM BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASI

Güncelleme tarihi: 1 Eyl 2023

Maalesef ülkemizde peyzaj uygulama sonrası alanda yapılan hataların ilk başında gelen etmen, peyzaj bakımının ya hiç yapılmaması ya da önemsenmemesidir. Bunun en büyük sebeplerinden birisi peyzajın tamamıyla inşaat kalemlerinden birisi olarak görülüp %90’nının canlı materyallerden oluştuğunun unutulup bitki ve çim alan bakımlarına gerekli önemin verilmemesidir. Bundan dolayı bitkileri, sulama sistemi, drenajı, toprağı ve tesviyesi ve projesiyle yerine göre on milyonlar harcanarak yapılan peyzaj alanları en fazla birkaç ay güzel bir görüntüde durmakta ve sonra zaman geçtikçe adeta terk edilmiş bir kasabaya ya da daha kötüsü bir çalı-çörtü çöplüğüne dönmektedir. Düzgün ve bilinçli bir bakımla bunun önüne geçmek her şeyden önce milli servetin boşa akmasını önlemek ve daha sürdürülebilir ve yaşanılabilir bir çevre oluşturmaktır.


Peyzaj bakımında en önemli etmen bilinçli ve gerekli profesyonel bilgiye sahip kişilerin yönetiminde bakım sürecini gerçekleştirmektir. Tahmini ve kulaktan dolma bilgilerle yapılan bakım prosesleri peyzaj alanına faydadan çok zarar vermektedir. Peyzaj bakım konusu genellikle şu ana konuları içermektedir:

· İbreli bitkilerin bakımı

· Yapraklı ağaçların bakımı

· Çalıların bakımı

· Çim alan bakımı

· Sarmaşıkların bakımı

· Yer örtücülerin bakımı

· Toprak ıslahı

· Sulama sistemi bakımı

· Yabani otlarla mücadele

· Hastalıklarla mücadele

· Budama


Gibi temel ve önemli konuları içermektedir. Bu ana konuların altında da dallanan yüzlerce uzmanlık gerektiren detay konuları bulunur. Peyzaj bakım çalışmalarını başarısızlığa uğratan en önemli etmenlerin başında eğitimli bahçıvan sayısının yetersiz olması ve teknik personelin (mimar- mühendis) bakım bilgisinin ve tecrübesinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Yani kısacası insan faktörü peyzaj bakımının başarı veya başarısızlığını belirleyen en önemli faktördür.


Peyzaj bakımında dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de zaman yönetimidir. Peyzajda bazı bakım kalemleri günlük işlerken (sulama gibi) bazı bakım kalemleri aylık periyodlarla (yabani ot mücadelesi gibi) ve bazı bakım kalemleri ise yıllık periyodlarla (budama- ilaçlama gibi) işlemektedir. Bundan dolayı tecrübeli bir personelin ilk yapması gereken şey bir zaman çizelgesi hazırlayıp günlük, haftalık, aylık, mevsimlik ve yıllık bakım kalemlerini belirleyip bu tablo içerisine işlemesidir. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere iyi günler.

23 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page