top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

OTOMATİK SULAMA SİSTEMİ NASIL OLUŞTURULUR? -3

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023

Bu konumuzda da otomatik sulama uygulamasında su deposu seçiminden bahsedelim. Otomatik sulama sistemlerinde depolar belli bir miktardaki suyun hidroforun sisteme basabileceği şekilde tutulduğu bir ucu su dolum kaynağına diğer ucu da hidrofora bağlı olan paslanmaz çelik, plastik, beton ya da polyesterden mamul yapı ya da ekipmanlardır.

Paslanmaz çelik depolar aşırı yüksek fiyatlarından dolayı pek tercih edilmezler. Bunlar genelde süt, ilaç vb. sektörlerde kullanılan depolardır. Fakat paslanmaz çeliğin bazı durumlarda tercih edilmesi gerekebilir. Fakat ben burada de-monte olanlarından bahsetmekteyim. Biraz açmak gerekirse, sulama yapılacak alanda deponun koyulacağı yer, deponun bir bütün halinde sokulamayacağı bir yer ise parça parça paslanmaz çelik de-monte depolar ile kapı ya da pencerelerden geçirilerek içeride birleştirilebilir. Fakat unutmamamız gereken şey ise bunun çok pahalı bir yöntem olmasıdır.


otomatik sulama uygulaması depo seçimi
otomatik sulama uygulaması

Betondan yapılan oda şeklindeki depolar ise genelde alanda bir çukur açılarak oluşturulan depolardır. Plastik ya da diğer depoların koyulacağı bir yer olmadığında bu yönteme başvurulabilir. Bu da nispeten pahalı bir yöntem olup su izolasyonu ve güvenlik konularında sıkıntılar çıkartabilir. Plastik ve polyester depolar ise maliyeti en uygun olan seçenektir. Fakat burada da dikkat edilmesi gereken bu depoların direkt güneş ışığına maruz kalmamaları gerekmesidir. Direkt güneş ışığına maruz kalan plastik ve polyester depolarda yeşil, kahverengi renklerde algler oluşmaya başlar ve bu yosun benzeri canlılar depo ağızlarına ve hidrofora zamanla zarar vermeye başlar. Plastik depolar mı polyester depolar mı? sorusuna ise ben şahsen hem yangın hem de sağlık açısından CTP' den (cam takviyeli polyester) mamul depoları tercih ederim.

Peki bir sulama sistemi deposu başka nelerden oluşur? En önemli gereksinimlerden birisi su bittiğinde yani su belirli bir seviyenin altına indiğinde otomatik olarak dolum yapmasını sağlayacak bir şamandıranın bulunmasıdır. Aynı zamanda diğer bir şamandıra da suyun belirli bir taşma seviyesine geldiğinde suyu otomatik olarak kesmelidir.

Başka bir soru ise; ben alanıma kaç tonluk bir su deposu almalıyım? Bölgemiz mevsim şartlarında 1 metrekare çim alanın günlük su ihtiyacı yaklaşık olarak 10 litredir. Pekala 2000 metrekare bir alanımız var ise toplamda 2000x10L= 20.000L yani 20 tonluk bir depo ihtiyacımızı görecektir.

Sulama sistemleri ile alakalı detaylı yazı dizimizin sonuna geldik. Çok daha farklı konularda görüşmek üzere iyi günler!


Mehmet KONCA

peyzaj mimarı

437 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page