top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

PEYZAJ TASARIMI NASIL YAPILIR -5

Güncelleme tarihi: 5 Eyl 2023

Daire üstü daire tema:


peyzaj proje tasarım
peyzaj proje

Peyzaj proje ve tasarım temalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dairenin gücü onun basitliğinde ya da onun birlik ve bütünlük duygusundadır. Daire üstü daire temasında temel düşünce; çeşitli boyutlardaki daireleri birbirinin içine veya üstüne yerleştirmektir. Yandaki örneğimizdeki konsept tema örneğinde de daireler iç içe geçerek ve üst üste kesişerek daire üstü daire temasını oluşturmaktadır. Bu temada işleyiş temel

peyzaj tasarım ofisi
ankara peyzaj proje

formdaki bir daire oluşturarak başlar. Daha sonra onu kopyalayıp, büyültüp küçültebiliriz. Paralel sınırlarla beraber, koridorlar ya da yürüyüş yolları gibi düz bağlantılar, bu yolların orta çizgilerinin dairesel yüzeyin merkezi ile hizalanmasıyla çözülebilir. Dar açıya neden olan küçük yaylı bileşimlerden kaçınılmalıdır. Yandaki görselde iyi organize edilmiş ve kötü organize edilmiş daire üstü daire teması örneği gösterilmektedir. Mekansal sınırlar oluşturan "s" şeklindeki çizgilerin oluşumu dışında dairelerin birbirine değmesinden kaçınılmalıdır. Bu tip plan organizasyonunun en uyumlu hacimsel formları silindir ve kürelerdir. Örneğin böyle bir temada; düz silindirik gövdeye sahip ağaçlar ve küre şeklindeki paslanmaz ya da mermer heykel- havuzlar ile güzel bir örnek kullanım oluşturabilirler.


Tek merkezli daireler ve Yarıçaplar:


peyzaj tasarım teması
peyzaj tema

Bu tema için öncelikle yandaki görselde olduğu gibi bir örümcek ağı gridi hazırlanmalıdır. Bu sefer yarıçap çizgiler ile tek merkezli daireler karıştırılabilir. Daha sonrasında ağ temasının karakteri takip edilecek mekansal form geliştirmeli, konsept planın boyut ve ölçüleri belirlemesine izin verilmelidir.




Yay parçaları ve teğetler:


ankara peyzaj proje
peyzaj proje

Bu biçimler yandaki görselde de gözüktüğü gibi temel tema olarak yay parçalarını ve teğetleri kullanmaktadır. Birbiriyle ilişkili yay parçaları ve teğetler serisinde sınırlar çerçevesinde bir formun izi sürülür. Basitleştirmenin ve bağlantı eklemenin dokunduğu sıradan bitimler çevredeki formlarla kompozisyonu zorunlu olarak harmanlayabilir. Müşteri istekleriyle uyumlu materyaller ve tesislerin eklenmesiyle tasarım rafine edilir.


Daire parçaları:


ankara peyzaj konsept projesi
peyzaj konsept projesi

Burada daire yarım dairelere ya da çeyrek daire veya pasta dilimi parçalarına ayrılmıştır. Daha sonra yatay ve dikey düzenlemelerle yeniden organize edilmiştir. İlk olarak dairenin temel formu ile başlanmalıdır. Daire parçalara bölünmelidir ve bunlar ayrılmalıdırlar. Daha sonra kopyalanıp büyültülüp küçültülebilirler. Yanda bu tema ile ilgili bir örnek görsel verilmiştir.









Elips Tema:

"Daire üstü daire" teması bölümündeki açıklanan form gelişimindeki prensiplerle aynı prensipler oval ve eliptik şekillerle kullanılabilir. Elipsler tek başına ya da kolayca dairelerle birlikte karıştırılarak kullanılabilir.


Spiral Tema:

Eğer tam logaritmik bir spirale ihtiyaç varsa bu altın oran dikdörtgeninden geometrik olarak ortaya çıkartılabilir fakat peyzaj tasarımında daha çok serbest el spirali veya serbest spiral tercih edilir.



68 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page