top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

KİLİT PARKE TAŞI UYGULAMASI- 4

Güncelleme tarihi: 11 Nis 2021

Geldik sona... Kilit parke taşı uygulaması ile ilgili tasarımsal özellikler, fiyat ve maliyet durumları ve detay çizimleri hakkında fazlasıyla bilgi verdik. Kilit parke taşı uygulamalarında ufak fakat dikkat edilmesi gereken detaylar vereceğiz.

1-) Derz fireleri: Kilit parke taşı uygulamalarında taşlar arasında ister istemez boşluklar oluşur. Bu boşluklara derz denir. Tabi ki bu boşluklar da uygulama üzerinde belirli bir alan kaplarlar. Çok yüksek metrajlarda bu minimal alanlar maliyetler açısından kafa karışıklıklarına yol açabilir. Konuyu açarsak her 1 metrekarelik alanda yaklaşık 0.04 ile 0.05 metrekare bir derz boşluğu vardır. Küçük bir alanda tabi ki bu derz boşluğu bir şey ifade etmez. Ama gelin bir de alanımızın 10.000 metrekare olduğunu düşünelim. O zaman 10.000 metrekarede 500 metrekare derz boşluğu çıkar. Bu da maliyet açısından (yaklaşık rakamlarla) 40x 500= 20.000 tl gibi bir değere denk gelmektedir. 5000 metrekarede 10.000 tl, 2500 metrekarede 5.000 tl dir. Bundan dolayı sözleşme yaparken ödemelerin yapılan alan üzerinden değil kullanılan taş üzerinden yapmanız size küçük de olsa bir fiyat avantajı sağlar.

2-) Aşırı çıkıntılı köşeli taş modelleri: Daha önce taş modellerinden bahsetmiştik fakat bazı modellerden kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ederim. Yandaki fotoğrafta olduğu gibi çok dar açılı, çıkıntılı ve köşeli bu modeller ilk fazla yük binmesinde köşelerinden kırılmaya başlarlar.




3-) Köşe ve kenar bitim noktaları : Dikkat etmemiz gereken konulardan biriside kilit parke taşı uygulaması köşe ve kenar bitim noktalarıdır. Bildiğiniz üzere her uygulama gibi parke taş uygulaması da ne kadar eksiksiz ve hızlı yapılıp teslim edilirse yüklenici için o kadar karlı olan bir iştir. Uygulamada olabilecek olan gecikme ve sarkmalar işi yapan için hanesine zarar olarak yazılacaktır. Uygulayıcılar bundan dolayı bazı ufak detayları kolay yoldan halletmeye çalışırlar. Bunlardan birisi de köşe ve kenar bitim yerleridir. Genelde yükleniciler köşe ve kenar bitim yerlerinde kalan boşlukları o boşluğa göre taşı kesip koymak yerine o boşluğu çimento harcıyla doldurup geçebilirler. Bu tarz bitim ve köşe noktalarındaki boş alanlar çimento harcıyla doldurulduğunda genelde göze batmasa da kötü bir görüntü verir. Bundan dolayı anlaşma esnasında yükleniciden bu tarz bitim yerlerine taşın özel olarak kesip koyulmasını isteyebilirsiniz. Tabiki yüklenicinin de az bir maliyet farkı çıkarması normaldir.



4-) Beton oluk : Uygulamalarınızda eğim olan yerlerde mekanik drenajı sağlamak için maliyetinden kaçınmayıp beton oluklar eklemeyi unutmayalım. Yoğun yağışlarda bu oluklar parke taşın çökmesini, kalkmasını, içinin tozunun kusmasını engelleyerek mükemmel bir mekanik drenaj sağlarlar.






Bir sonraki yazımızda andezit taş döşemelerini inceleyeceğiz. İyi günler.


Yazımızın devamı için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız:


172 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page