top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

KİLİT PARKE TAŞI UYGULAMASI- 2

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2023

Bu yazımızda kilit parke taşı uygulaması nasıl yapılmalıdır? konusuna giriş yapacağız. Kilit parke taşı uygulaması yaparken malzeme seçiminde dikkat etmemiz gereken bazı etmenler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

1-) Taşın Şekli: Çok farklı şekillerde kilit parke taş çeşitleri mevcuttur. Bunlar klasik tip kulaklı kilit parke taşı, dikdörtgen prizma tip kilit parke taşı, üç boyutlu üçgen şeklinde kilit parke taşı, prizma tip kilit parke taşı gibi farklı geometrik şekillerde olabilirler. Taşın şekli tasarımsal bir etmen olup alanımıza en uygun şeklin seçilmesi lazımdır. Bizler uygulamalarımızda kulaklı tip kilit parke taşı hariç (estetik açıdan göze hoş gözükmeyen bir taş çeşididir.) diğer tüm türleri farklı şekillerde uygulamaktayız.


ankara kilit parke taşı
kilit parke taşı

2-) Taşın Rengi: Bu da tasarımsal bir etmen olup gri, koyu gri, beyaz, kırmızı ve sarı renklerde olabilir. Bizler uygulamalarımızda koyu gri, gri ve beyaz renkleri tercih etmekteyiz. Beyaz renkleri genelde otopark çizgisi ve yol sınırlandırıcısı olarak kullanmaktayız. Bir de standart gri renk haricindeki diğer renkler metre kareye 1 tl gibi ekstradan bir fiyat yükü getirebilir.


3-) Taşın Kalınlığı: Dikkat etmemiz gereken en önemli özelliklerden birisidir. Genelde kilit parke taş kalınlıkları 6 cm, 8 cm, 10 cm olarak değişmektedir. Eğer araç yoğunluğu olmayan bir alanda kilit parke taş çalışması yapılıyorsa (yani sadece yürüyüş yolu olarak alan kullanılacaksa) 6 cm kalınlık yeterli gelebilir fakat otopark olan veya araç kullanımına da açık olan bir alanda çalışma yapılacaksa 8 cm ile 10 cm tercih edilebilir. Bizler genelde çalışmalarımızda 8 cm kalınlıkta taş kullanmaktayız.


4-) Taşı Üreten firma: Pek bilinmemesine rağmen taşın kalite ve sağlamlığını etkileyen önemli faktörlerden birisidir. Aynı özelliklerdeki taşlar firmadan firmaya fiyatları az da olsa değişmektedir. Örneğin metrekarede 1-1.5 tl gibi fakat kalite de fiyat ucuzladıkça değişmektedir. Bunu taşın dayanımından yüzey dokusunun düzgünlüğünen vs anlayabiliriz.


5-) Taşın Dokusu: Taş yüzeyinin standart şekilde mi yoksa farklı işlemlerle dekoratif mineral yüzeyli mi olacağı ile ilgilidir. Bu da tasarımsal bir etmendir. Mineral yüzeyli taşlar çok daha dekoratiftir fakat fiyat olarak da yüksektirler.


Bu özellikleri belirledikten sonra sıra uygulamaya gelir. Uygulama esnasında dikkat edilmesi gerekenleri diğer yazılarımızda inceleyeceğiz.


53 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page