KÖY EVİ BAHÇE DÜZENLEME VE PEYZAJ TASARIMI NASIL YAPILMALIDIR? -1
- mehmet konca
- 26 Mar
- 3 dakikada okunur
Günümüz dünyasında hepimiz zamanla şehirlerin gürültüsünden, insanların kalabalığından, yeşilin olmadığı beton yığınlarından, araçların trafiğinden kurtulmak ve hatta kaçmak isteriz. Bu duygu insanoğlu için bir an meselesidir; kimimize elli yaşından sonra, kimimize ise gençliğimizin baharında yirmili otuzlu yaşlarımızda gelir ve bir an için şöyle düşünürüz: İnsan ve araç yığınlarının az olduğu, kuşların sesini duyabileceğimiz, rüzgarı, güneşi ve yağmuru gerçekten hissedebileceğimiz, hatta aldığımız nefesi bile gerçekten hissedebileceğimiz, manzarası güzel, harika bir bahçe düzenlemesi olan doğal yaşamın tam ortasında bir köy evinde yaşamak.
Sabah kalktığımızda heybetli bir mabet ağacının altında çayımızı yudumlayıp güneş ışınlarının büyüleyici parıltısıyla doğanın manzarasını izlemek, gece olduğunda açık gökyüzünde parlak yıldızların dansını seyretmek heralde çoğu insan için sahip olduğu bu kısa ömründe geçirmek isteyeceği en güzel vakitlerden birisi olurdu. Böyle bir çevrenin hayalini bile kurmak insanın içinde bir huzur duygusu oluşturmaya yetiyor. İnsan ruhunu iyileştiren doğayla iç içe bir köy evinde yaşamak, eğer bu köy evinin yaşanılabilir düzgün ve estetik bir bahçesi yoksa yarım kalan bir hayal olurdu. Hatta bazı durumlarda bir kabusa bile dönüşebilirdi. Bir yağmur yağdığında günlerce heryerin çamur içerisinde olması, kavurucu kurak ve sıcak günlerde ağaç ve bitkileri sulayacak bir sistemin olmaması, etraftaki harika manzarayı seyretmek için bir yaşam alanı ve çevresinin düzenlenmemiş olması, yeterli bahçe aydınlatmasının olmaması, dekoratif güzel bir yürüyüş yoluna sahip olmaması ( hatta sağdan soldan rica ile alınan 3-5 çeşit malzeme ile derme çatma yamalıklı bir yol olması), özellikle küçük yerlerde meraklı gözlerden sizleri koruyacak ve mahremiyeti sağlayacak bitkisel setlerin olmaması bir hayali kabusa çevirebilir. Bundan dolayı bir köy evinde, evden sonra düşünülmesi ve üzerinde durulması gereken en önemli şey köy evi bahçe düzenlemesidir. Hatta bazı durumlarda bahçe evden de önemli konuma geçer. Çünkü bir köy evinin tercih edilmesinin sebebi doğası ve bahçesidir.
Sonuç olarak bir köy evi bahçesi nasıl tasarlanmalıdır ya da nasıl olmalıdır? sorusunun

cevabı tamamen size ve bahçenizin bulunduğu fiziki ve iklimsel koşullara bağlıdır. Bir örnek vermek gerekirse eğer kırsal alandaki ya da köy evinizdeki bahçenize sadece hafta sonları ve ya ara sıra tatillerde uğrayıp, vakit geçiriyorsanız " az bakım isteyen bahçe tasarımı" stratejilerine odaklanmanız gereklidir. Çünkü düzenli olarak uğramadığınız bir bahçenin ne zamanında çimlerini biçebilirsiniz ne sulama sistemini kontrol edebilirsiniz ne de gübreleme, ilaçlama işleriyle meşgul olabilirsiniz. Bundan dolayı bu şartlarda az bakım isteyen bahçe tasarımı yapılması doğru olur.
Peki nedir az bakım isteyen bahçe tasarımı? Bu tasarım yaklaşımı hem kurakçıl peyzaj ögelerini içermekte hem de bölgesel peyzaj elemanlarından yararlanmayı benimsemektir. Örneğin seçilecek bitkilerin az budama isteyen bitkiler olmasına dikkat edilmelidir. Arada sırada uğradığınız köy bahçenize bir spiral leylandi dikmek hiç mantıklı olmayacaktır. Çünkü 3-4 ay sonra gerekli budama yapılmaz ise spiral leylandi formunu kaybetmeye başlayacaktır. Gene az bakım isteyen bahçe tasarımında otomatik sulama sistemi kullanılarak sulamanın sürekliliği sağlanmalıdır, ayrıca çim alanları mümkün olduğunca azaltmak az bakım isteyen bahçelerde elinizi kolaylaştıracaktır. Bitki seçimlerinde o bölgeye has bitkilerin kullanılması bahçenin ömrünü uzatacaktır. Az bakım isteyen bahçelerde süs havuzları, yüzme havuzları kullanılması mantıklı değildir. Bunun yerine kaya bahçeleri, japon bahçeleri, seyir ve manzara terasları, ateş çukurları, gizli bahçeleri tasarımlara ekleyerek harika bahçeler oluşturulabilir.
Düzenli olarak yaşadığımız bir köy bahçesinde ise peyzaj tasarım paletimiz tamamen değişebilecektir. Şekilli ve topiary bitkiler, süs havuzları, yüzme havuzları, ışıklı dekoratif yürüyüş yolları, ahşap deck alanlar, çocuk oyun evleri, ağaç evler, çocukların rahatça koşup oynayabileceği geniş ve ferah çim alanlar tasarımlarımızı şekillendirebilir. Ayrıca düzenli kullandığımız köy bahçelerinde yükseltilmiş ahşap bostan alanları, kış bahçeleri ve seralar kullanabiliriz.
Köy bahçeleri ile ilgili yazı serimiz devam edecektir. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Comments