top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

BAHÇE DÜZENLEME- 5

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2023

Bahçe düzenleme ile ilgili bir önceki yazımızda belirtiğimiz proje aşamalarından yapısal ve bitkisel planlama kısmını biraz daha açıklığa kavuşturalım. Yapısal ve bitkisel planlama tasarım sürecinin temelini oluşturur. Bu aşama yapısal ve bitkisel özelliklerin seçimi ve yerleştirilmesidir. Bunu yaparken daha önce oluşturduğumuz ihtiyaç listesini kontrol etmeli ve bir iş planı oluşturmalıyız. Tabi ki istediğimiz çözüme ulaşana dek vaziyet planı üzerinde pek çok çizim ve tasarım denemeleri yapmalıyız.

Yapısal tasarımı oluştururken öncelikle bahçemizin genel sirkülasyonu çözülmelidir. Burada kastedilen bina girişi, yaya giriş çıkışları, kullanım alanları ve bunlara ulaşımlar, otopark, araç giriş ve çıkışları gibi öncelikli çözümlenmesi gereken konulardır. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra ortaya çıkan sirkülasyon sistemine göre de diğer kullanımlar ve tasarımsal özellikler yerleştirilmelidir. Gene bunları yaparken daha önceden hazırladığımız sörvey çalışmasına uygun şekilde ilerlemeliyiz. Bir örnek vermek gerekirse, bahçemize bir oturma alanı yerleştirmek isteyelim. Oturma alanının genellikle güneşte olması tercih edilir. Bu nedenle eğer evimiz kuzeye bakıyor veya yakınında ışığı kesecek bir bina ya da ağaç varsa oturma alanı evin uzağına alınmalıdır. Başka bir örnekte ise çocuk oyun alanımızı ilk başta bitkisel gelişim için verimli olan bir alana yerleştirdiysek sörvey çalışmasından kontrol edip bu alanı bitkisel peyzaj alanı olarak tanımlayıp çocuk oyun alanımızı başka bir bölgeye almalıyız.


Ankara Çevre Düzenleme
çevre düzenleme

Tüm temel özellikler yerleştirildikten sonra çöp kutusu, aydınlatma direği, pergola gibi diğer peyzaj elemanlarının yerleşimine geçilir. Yapısal olarak her şey bittikten sonra bitkisel peyzaj tasarımına geçilir. Genellikle bahçe düzenlemesinde tasarımlar yaparken bitkisel peyzaj ile yapısal peyzaj arasında bir oransal denge kurmamız gerekir. Bahçe düzenlememizde ne aşırı fazla yapısal alana karşılık az yeşil alan bırakmalıyız ne de aşırı fazla bitkisel alana karşılık az bir yapısal alan bırakmalıyız. Genel olarak sert zemin- bitkisel alan dengesini koruyan tasarımlar ortaya çıkarmalıyız.

Bitkilendirme yapılırken ilk ele alınması gereken konu bahçenin bulunduğu yerin bölgesel, yöresel, lokal ve mevkisel iklimleridir. Seçeceğimiz bitkiler bahçenin bulunduğu yörenin iklim özelliklerine uygun olmalıdır. Bundan dolayı bahçe düzenlemesi yaparken seçeceğimiz bitkilerde bahçemizin bulunduğu çevredeki komşu bitkilerden esinlenmekte oldukça fayda vardır. Böylelikle bitkisel tasarım yaparken hem daha az risk almış oluruz hem de başarılı bir bitkisel gelişim süreci izleme oranımız yüksek olur.

İklimden sonraki en önemli konu bahçemizin toprak durumudur. Eğer kötü bir toprağa sahipsek dışarıdan toprak ve gübre getirerek bahçemizin toprağını ıslah etmemizde fayda vardır. Ayrıca imkanımız varsa toprak analizi yaptırmamız bize tasarım konusunda büyük avantaj sağlar. Eğer bizler önceden bahçe toprağımızın yapısını ve türünü bilirsek (kireçli, killi, kumlu, ince taneli vs.) ona göre bitkisel materyaller seçerek ileriki aşamalarda oluşacak problemlere karşı önlemimizi şimdiden almış oluruz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

59 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page