top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

BAHÇE GRANİT TAŞI DÖŞEME -1

İnsan uygarlığının başlangıcından bu yana doğal taşlar mimaride, iç mimaride ve peyzaj mimarisinde kullanılmıştır. Granit taşlar da bu alanda bir sert mermer türü olarak özel bir yer edinmiş ve sık sık kullanılmıştır. Hatta öyle ki dekoratif taş olarak kullanılan en eski taş türünün granit taşı olduğu arkeologlarca ispatlanmıştır. Granit taşının karakteristik yapısını incelersek kuvars, ortoklaz, plajiyoklaz ve mafik mineraller ihtiva ettiği gözlenmiştir. Kimyasal olarak SIO2 ve %20-40 arası kuvars içermektedir. Granitlerin farklı renklerde olmasının sebebi kimyasal bileşenleridir. Farklı türlerde açık griden başlayarak, gri, koyu gri, siyah, kahverengi ve kırmızı tonlarda bir çok farklı renk yelpazesine sahiptir. Aynı zamanda granitler oluşumsal ve kimyasal sebeplerinden ötürü asitliliğe karşı dayanıklı kayaçlardır.


Granitlerin kullanım alanlarına gelirsek, inşaat sektöründe granit levha ve granit parke taşı olarak kullanılmaktadır. Granit levhalar genellikle merdiven ve basamaklarda, iç mekanların yer döşemesinde, duvar kaplamasında, sütunlarda, mutfak ve banyolarda ve bina dış cephelerinde kullanılırlar. Aynı zamanda granit kırıklarından mozaik ve suni mermer yapılabilmektedir. Parke taşı olarak granit taşı daha çok sağlamlığından dolayı yoğun araç ve yaya trafiğinin olduğu yerlerde, yürüyüş alanlarında kullanılmaktadır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kimyasal maddelere karşı dayanıklı olmasından dolayı fabrika, hastane vb. yerlerde duvar ve taban kaplaması olarak da kullanılmaktadır. Pürüzlü yüzey haline rahatlıkla getirilebildiği için kaygan zeminlerde de rahatlıkla kullanılmaktadır.

Parklarda ve bahçelerde yer döşemesi olarak granit taş kullanmak çok eski zamanlara dayanmaktadır. Genellikle günümüzde de yapaylıktan kurtulmak isteyen mimar ve tasarımcılar doğal bir taş olması nedeniyle granit taşları sık sık kullanmaktadırlar. Genel olarak 4-6 cm boyundaki küp taşlar yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde, 6-8 cm boyundaki küp taşlar ise yaya ve araç trafiğinin karışık olduğu yerlerde kullanılır. 8-10, 10-12 cm boyundaki taşlar ise ağır yük taşıyan ortamlarda tercih edilmektedir. Bu tarz küp granit taşlar avlu ve bahçe girişlerinde, yürüyüş yollarında ve teraslarda kullanılmaktadır.

Granit taşlar farklı doğal taşlarla da kullanılarak değişken ve çekici tasarımlar oluşturulabilir. Granit taşlar doğal taş olarak da kullanılabileceği gibi aynı zamanda rijit kesim taş olarak da kullanılabilir. Küp şeklinde, tuğla şeklinde ya da 30x serbest boy şeklinde kullanım şekilleri vardır. Genellikle modern yapılarda ve park, bahçe, rekreasyon alanlarında 30x serbest boy modeli kullanılırken doğal görünümlü alanlarda ve tarihi restorasyonlarda küp taş modeli kullanılmaktadır. Aynı zamanda granit taşın bordür hali de ülkemizde sınırlayıcı olarak kullanılmaktadır. Granit taşlar diğer doğal taşlara göre pahalı taşlar sınıfında yer almaktadır. Özellikle galaksi granit dediğimiz işlemden geçirilmiş parlak siyah granit taş fiyatları oldukça yüksektir. Bundan dolayı bazen özellikle iç mekanlarda galaksi granit yerine yapıştırmalı imitasyon çıkartmaları kullanılmaktadır. Ülkemizde granit taş en çok Kütahya- Bergama hattında çıkarılmaktadır. Çıkarılan madenin çoğu direkt olarak Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir.

228 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page