top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

ÇİM ALAN NASIL OLUŞTURULUR- 7

Güncelleme tarihi: 21 Ağu 2023

Çim alanımızı gerekli uygulamaları yaparak oluşturduk fakat bazı lokal bölgelerde veya alanın tamamında istediğimiz yoğunlukta çim alan elde edemedik. Peki bunun sebebi ne olabilir? Alanda çim çıkmamasının sebeblerini önem sırasına göre şöyle sıralayabiliriz.

1-) Eksik sulama : İlk çimimizi ektikten sonra alanımızı biraz daha fazla sulamalıyız. Daha sonra su miktarımızı azaltabiliriz. Eksik sulama yapmamız alanda lokal yerlerde ya da tamamında çim çıkmamasına sebeb olabilir.

2-) Aşırı sulama : Ortalama bir metrekare alan için su miktarı 8-11 litredir. Mevsim sıcaklıklarına göre bu bir miktar değişiklik gösterebilir. Fakat aşırı miktarda yapılan sulama ve göllenmeler çim tohumunun çürümesine yol açabilir. Göllenen yerlerde mantarlar çıkabilir ya da çürümeler oluşabilir. Çim böyle durumlarda genellikle siyah- kahverengi bir renk alır.

3-) Alt toprak strüktürü: Eğer gerekli kalınlıkta bitkisel toprak serimi yapmadıysak çim alanımızın oluşması alandaki mevcut toprak strüktürünün vicdanına kalmış olur. Mevcut toprak kreçli ya da killi yapıya sahip olabilir. Her iki durumda da çim alanımız çıkmayabilir. Böyle durumlarda bitkisel toprak getirilip toprak kalınlığı arttırılabilir.

4-) Drenaj: Çim alan oluşturulacak alanda gerekli drenaj işlemlerini yapmayı unutmamalıyız. Drenaj işlemi drenaj boruları ve stabilize ile yapılabileceği gibi yüzeysel mekanik eğimler verilerek de yapılabilir. Kaldı ki yüzeysel eğim eğer toprak çok sıkıntılı değilse (örneğin aşırı derecede killi geçirimsiz bir toprak) yeterli olur. Eğim genelde %2- 3 oranında yeterli olacaktır. Alanımız beton üzeri bir alan ise drenaj daha önemli bir hal alır. Öyleki ayarını çok iyi tutturmamız gerekir. Drenajsız ya da az drenajlı bir alanda göllenmelerle birlikte çürümeler meydana gelirken fazla drenaj olan bir alanda ise su hiç tutunamaz ve çimler bitkiler sararmaya başlar.

Çim Bakımı
Çim Bakımı

Günümüzde çim alan oluşturma da yapılan hatalar genelde bu tarz otopark üzeri ya da teras üzeri alanlarda olmaktadırlar. Daha detaylı bilgi için benimle iletişime geçebilirsiniz. Çim alanlar ile ilgili yazı serimizi tamamladık. Bundan sonra otomatik sulama sistemleri konusuna gireceğiz.

73 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 comentario

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Invitado
21 ago 2023
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Soluksuz okuduğum bir yazı dizisiydi. Peyzaja ilgisi olan herkes okusun.

Me gusta
bottom of page