top of page
  • Yazarın fotoğrafımehmet konca

ÇİM ALAN NASIL OLUŞTURULUR? -2

Güncelleme tarihi: 23 Ağu 2023

Çim alan oluşturmanın avantaj ve dezavantajlarını inceledikten sonra çim alan türlerini sıralayalım;

1. Golf sahası, futbol sahası gibi özel çim alanları: Bu tarz alanlar kesinlikle özel bakım, ilgi isteyen alanlardır. Belirli bir takvim boyunca yazlık, kış bakımları, gübreleme, ilaçlama, sulama sistemi bakımları yapılır. Bu tarz alanlarda genellikle ekip çalışması yapılır ve işletmeler sadece bu çim alanların bakım ve geliştirilmesi ile ilgili profesyonel ekipler çalıştırırlar. Bu tarz alanlar hata götürmez çim alanlardır. Çim alan mükemmel derecede alanın fonksiyonlarını yerine getirmek zorundadır. Ayrıca bu tarz özel alanlarda bizim sıradan bahçemizde kullandığımız ilaç, gübre malzemeleri yerine bu alanlara özgü üretilmiş malzemeler kullanılır. Hatta öyle ki sadece bu tarz alanlar için üretim yapan oldukça maliyetli özel bir sulama sistemi markası da mevcuttur.

2. Kırsal yeşil alanlar ve hydroseeding; Bu tarz alanlar genellikle kent merkezleri dışında kalan otoyollar, eğimli tepecikler, büyük doğal parklar, rekreasyon alanları gibi alanlardır. Bu alanlarda genellikle istenen estetik beklentilerden uzak çim ve türevi yeşil alanlar oluşturmaktır. Genellikle bu alanlarda belirli bir bakım takvimi yoktur. Biçim vs. gibi işlemler yapılmaz. Bu tarz alanların çim ekim yöntemi genellikle hydroseeding dediğim püskürtme sistemle yapılır. Hydroseeding sisteminde su tankına benzer bir araç ile içerisinde gübresi, ilacı ve tohumu karıştırılmış olan özel karışım araziye püskürtülerek toprağa yapıştırıl ve karışım içerisinde bulunan bitki besinleri ile tohum herhangi bir bakım, sulama beklemeden kendi kendine yetişmektedir. Burada önemli olan hydroseeding işleminin mevsiminde yapılmasıdır.

3- Bahçe ekme çim alanlar; Çim tohumu ve kapak gübresi kullanılarak oluşturulan alanlardır. Ülkemizde en çok tercih edilen çim alan türüdür. Diğer türlere göre daha ekonomik bir yöntemdir. Çeşitli türlerdeki çim tohumlarının belirli bir oranda karıştırılmasıyla çim tohumu ekimi yapılır ve kapak gübresi atılır. Bu kısmı ilerde daha detaylı olarak inceleyeceğiz.

4- Bahçe hazır çim (rulo çim) alanlar; Son zamanlarda ekme çim alanların yerini rulo çim alanlar almaya başlamıştır. Bunun en büyük sebeplerinden biri de hazır çim maliyetlerinin giderek düşmesidir. Rulo çime karar verirken alanınızın çok küçük olmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun sebebi 200- 300 metrekarenin altındaki alanlarda nakliye maliyeti fazla bineceği için uçuk fiyatlar çıkabilir. Böyle küçük alanlarda ekme çim önerilir. Tabi ki Ankara, İstanbul gibi bu tarz hazır çim üretim alanlarına yakın mesafelerdeyseniz rulo çim çok daha avantajlı olacaktır. Hazır çim uygulamasında dikkat etmemiz gereken en önemli şey çimlerin şaşırtmalı olarak ve birbirlerinin altlarını kapatacak şekilde zemine serilmesidir. Ayrıca hazır çim geldikten en fazla 3 gün içerisinde alana serilmelidir. Zaman geçtikçe rulo çimde deformasyonlar ve sararmalar başlayacaktır. Ayrıca alacağınız rulo çim kesinlikle fileli olmalıdır. Filesiz olanlar uygulama esnasında çabucak dağılmakta ve fire vermektedir. Filesiz hazır çim almak 1-2 TL fazla maliyet için alınmaması gereken bir risktir. Rulo çim alana serildikten sonra yer yer bazı yerlerde sararmalar ve renk solmaları olabilir. Böyle durumlarda hemen alana organik çim gübresi alıp uygun miktarlarda sermeli ve bol bol sulamalıyız göreceksiniz ki çimler toparlanmaya başlayacaktır. Çim gübresini üzerinde yazan dozdan fazla kesinlikle kullanmayınız yoksa hazır çimlere geri dönüşü olmayan zararlar verirsiniz.


Daha ayrıntılı bilgi ve fiyatlar için lütfen web sitemizi ziyaret edin

www.koncapeyzaj.com



yazımızın devamı için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız:


Mehmet Konca

Peyzaj Mimarı

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Aug 19, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Harika! çim alan oluşturma ile ilgili çok güzel bilgiler edindim. Kendi bahçemin çimini kendim çıkardım. Teşekkürler gerçekten

Like
bottom of page