top of page
Yazarın fotoğrafımehmet konca

OTOMATİK SULAMA SİSTEMİ PROJESİ NASIL ÇİZİLİR? -3

Güncelleme tarihi: 28 Ağu 2023

Şimdi sıra bahçe sulama projesi sistem tasarım kapasitemizi belirlemeye geldi. Verimli ve düzgün çalışan bir otomatik sulama sistemi planlarken ilk önce doğru sprink sistem tasarımı kapasitesini belirlemeliyiz. Bunun açıklaması "Konut sulaması için elimizde ne kadar mevcut su kapasitesi var?" sorununun ilk olarak cevaplanmasıdır. Eğer sistemimiz şehir suyu kullanılarak kurulacaksa aşağıdaki adımları takip edeceğiz. Eğer sisteminiz için gerekli olan su bir göl, kuyu ya da bir depodan çekilecekse yetkili sistem satıcınızdan ya da pompa kurulumunuzu yapacak olan firmadan gerekli olacak basınç ve hacim bilgilerini alabilirsiniz.

1- Su basıncı (PSI): Su basıncını su sayacına en yakın olan dış musluğa bir manometre takarak ölçebilirsiniz. Bu işlemi yaparken konutta başka bir yerde su akmadığından emin olun ve musluğu açıp manometrenin ilk satırdaki okumasını bir yere yazın. Bu sizin statik su basınç değerinizdir. (Projemizi çizerken bu tarz bilgileri muhakkak edinmemiz gerekmektedir. ) Bu ölçümü büyük ihtimalle pompa satıcınıza da yaptırabilirsiniz.

2- Su hacmi (GPM): Su hacmini belirlemek için iki bilgiye ihtiyacınız vardır. Bunlardan birincisi " Su sayacınızın ölçüsü nedir? " dir. Bu bilgi genellikle su sayacının üzerinde damgalanmış şekilde yazar. Konut ölçüleri için en yaygın boyutlar 5/8", 3/4", 1" dir. (Örneğin 1"= 1 inç demektir. 1 inç 2.54 cm ebatına denk gelmektedir. 3/4 inç ise 19mm ye denk gelmektedir.) Bu bilgiyi de su saatinize bakarak yazıp not alınız. İkinci bilmeniz gereken ise " servis hattınızın boyutu nedir?" dir. Bunu öğrenmek için şehir hattından konuta gelen ana borunun çapını ölçmeniz yeterlidir. Boru çapları genellikle kumpas denilen detaylı ölçüm yapılan metreler ile ölçülür. Ancak elinizde kumpas yok ise bir borunun çapını şu şekilde ölçebilirsiniz; Bir ip alıp borunun çevresine sarın. İpin ucunun ipe gelen noktasını işaretleyin ve bunu da metreyle ölçün. Bu dairemizin çevresini verecektir. Bu sayıyı 3.14 e bölerek çapımızı bulabiliriz.( buradaki 3.14 pi sayısıdır. Bir dairenin çevresi 2*3,14*r dir R=2r denkleminden yola çıkarak çapı bulmuş oluruz. r: yarı çap R:çap)

3- Sistem tasarım kapasitesi: Buraya kadar 3 adet sayı kaydetmiş oldunuz. Birincisi statik su basıncınız (PSI), ikincisi su sayacı çapınız ve üçüncüsü ise ana su hattınızın çapı. Şimdi bunları kullanarak sistem kapasitenizi aşağıdaki tablodan bulunuz. Bu tablodaki değer dakika/galon değeridir. 1 Galon su yaklaşık 3.8 litre yapmaktadır.

Ankara Bahçe Sulama Projesi
bahçe sulama projesi

Örneğin su sayacımızın çapı 5/8" olsun. Ana hattımız 1" olsun. Statik su basıncımız da 70 PSI olsun. Tablomuza bakıp tasarım kapasitemizin dakika da 13 galon su olduğunu ve çalışma basıncımızın 50 PSI olduğunu görürüz. Çok kolay değil mi? Şimdi diğer yazımda uygun sprinklerimizi seçip projemize yerleştirme işlemine başlayacağız. Unutmadan bu çalışma basıncı ve maksimum su kapasitesi rakamları toleranslı rakamlardır. Örneğin ana hatta kullanılan borunun bakır ya da PVC olmasına göre bile farklı değişiklikler gösterebilir. Bundan dolayı siz %5 ile %8 arası tolerans koyabilirsiniz.



1.402 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page