Bir bahçe tasarımında, olumlu sonuç alabilmek için bahçemizde olmasını arzuladığımız kullanım ve isteklerin, alanımızda mevcut bulunan özelliklere uyum sağlaması ve bu özelliklere uygun olarak yerleştirilmesi gerekir. Bundan dolayı güzel bir bahçe düzenlemesi oluşturmak için öncelikle kendi bahçemizi tanımalıyız. Bahçemizde mevcut olan bütün özellikleri belirlemeliyiz. Bahçemizin özelliklerini tanımladığımız ve belirlediğimiz bu çalışmalar bütününe peyzaj mimarisinde sörvey çalışması denir.
Sörvey çalışması bahçemizin vaziyet planının elde edilmesi yada çizilmesiyle başlar. Vaziyet planı çıkarıldıktan sonra vaziyet planında bulunmayan fakat tasarıma etki edebilecek bütün özellikler çizgisel olarak ve notlar halinde koordinatları belirlenerek vaziyet planına işlenir. Örneğin alanda mevcut yaşlı bir ağaç, bir su gideri, mevcut bir kamelya, elektrik direği ve buna benzer her şey vaziyet planına işlenmelidir. Bu işlemler sırasında elbette şerit metre, ahşap veya metal kazıklar, vaziyet planının ölçekli büyütülmüş hali, kalem, cetvel ve pergel malzemelerine ihtiyaç duyulacaktır.
Vaziyet planına mimari olarak işlenemeyecek fakat mutlaka not alınması gereken peyzaj tasarımının şekillendirilmesi açısından son derece önemli olan bazı etmenler vardır. Bunlar bahçemizin güneşlenme yönü, kuzey yönü, hakim rüzgar yönü, taban suyunun olduğu alanlar ve nemli zeminler, kuru zeminler, su toplanma alanları, gürültü tespiti, koku tespiti, toz tespitidir.
Bahçe düzenlemesinde sörvey çalışması yaparken en önemli konulardan birisi de bahçenin eğim haritasının çıkarılmasıdır. Eğim haritaları bahçemizdeki mevcut kot farklarını, yükseklikleri ya da çukurlukları gösterirler ve bunlara göre tasarımımızı şekillendirmemize yardımcı olurlar. Sörvey çalışması tamamlandığında bahçemizdeki tüm teknik veriler vaziyet planımıza işlenmiş olur. Bundan sonra bu verilerin işlendiği güncel vaziyet planı çoğaltılarak kullanılır. Bundan sonra avan proje aşamasına geçilir. Avan proje güncel vaziyet planı üzerine tasarlanacak olan oturma, dinlenme alanları, yüzme havuzları, süs havuzları, duvarlar, merdivenler, kapı ve yollar, ağaç, çalı ve sarmaşıkların yerlerinin proje ölçeğine uygun olarak konulmasıdır. Bu aşamada aynı zamanda basit perspektifler ve kesitler çıkarılarak bahçe peyzaj tasarımı çözümlenmeye çalışılır.
Avan proje aşamasından sonra kesin proje aşamasına geçilir. Kesin proje, avan proje üzerinde yapılan güncellemeler ve değişikliklerle peyzaj tasarımının son halini aldığı, bunun yanında imalat ve detay projelerinin de tamamlandığı süreçtir. Kesin proje daha sonra kendi içerisinde;
* Yapısal peyzaj uygulama projesi
* Bitkisel peyzaj uygulama projesi
* Peyzaj sulama projesi
* Aydınlatma projesi
* Kesit ve detay projesi
gibi kısımlara ayrılarak proje okunması sırasında olabilecek olan karmaşıklıklar giderilir. Bahçe düzenleme ve tasarım ile ilgili bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Commentaires